Ziekenhuispersoneel krijgt meer loon in nieuwe cao

De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben dinsdag een principeakkoord gesloten voor een nieuwe cao voor ziekenhuiswerknemers. Er is onder meer afgesproken dat de lonen in totaal met 4 procent worden verhoogd.

Het akkoord heeft betrekking op 190.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra. In 2017 stijgen de lonen met 1,75 procent en in 2018 met nog eens 2 procent.

Daarnaast wordt de opbouw van het vakantiegeld verhoogd naar 8,33 procent en ontvangen alle medewerkers in 2017 en 2018 een eenmalige uitkering van 200 euro. In 2019 volgt een eenmalige uitkering van 125 euro.

Ook is afgesproken dat de niet uitgekeerde onregelmatigheidstoeslag over vakantie-uren in de jaren 2012, 2013 en 2014 alsnog wordt gecompenseerd. Hierover liepen de afgelopen periode verschillende juridische claims.

De partijen hebben daarnaast afspraken gemaakt over het generatiebeleid dat in 2018 wordt ingevoerd. Dat beleid zorg ervoor dat oudere werknemers op vrijwillige basis minder kunnen werken.

FNV is zeer tevreden over het resultaat. Elise Merlijn, bestuurder Zorg & Welzijn: "Er zijn goede afspraken gemaakt over afspraken die oplossingen bieden voor de huidige problemen op de arbeidsmarkt, zoals een generatiepact en meer mogelijkheden om mantelzorg te kunnen verlenen."

De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 januari 2017 tot 1 april 2019.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie