AMSTERDAM - Ahold was donderdagmorgen in trek bij beleggers. Tegen het middaguur had het aandeel een koerswinst van ruim 4,4 procent op 23,09 euro, waarmee het de snelste stijger onder de hoofdfondsen was. De opleving volgde na de publicatie van de kwartaalcijfers van het detailhandelsconcern.


Bekijk video

Over een breed front gingen de aandelen in Amsterdam omhoog. De toonaangevende AEX-index stond aan het eind van de ochtend op ,88 punten, een winst van 4,86 punten. Dat komt neer op een plus van ruim een vol procent. De opwaartse richting nam het Damrak over van Wall Street, waar woensdag de koersen van zowel de Dow Jones als de Nasdaq het laatste uur opliepen. De AMX, de index van de Midkappers, liep eveneens op, maar beduidend minder hard (bijna 0,5 procent) tot 489,69.

De financiële waarden lagen goed in de markt. Fortis, donderdag aanbevolen door een effectenkantoor, pakte ruim anderhalf procent koerswinst, evenals ING. Ook ABN Amro en Aegon klommen, maar de marketmaker op effectenbeurzen Van der Moolen moest een koersverlies incasseren, op 24,10 euro.

Philips

Voor Philips is het lopende jaar verloren, zo vertelde de eerste man van het elektronicaconcern, Kleisterlee, aan Het Financieele Dagblad. Macro-economische cijfers wijzen op herstel, maar in het bedrijfsleven is dat nog niet terug te zien, zo luidde de kern van zijn boodschap. Geen nieuws, concludeerden beleggers. Het aandeel veerde driekwart procent op tot 30,61 euro.

Sinds donderdag bestaat de AEX uit niet meer dan 24 fondsen. Het bestuur van Euronext liet KPNQwest uit de selectie van de meest verhandelde aandelen verwijderen, nu het bedrijf het faillissement heeft aangevraagd.

Alle beurzen waren in eerste instantie hoger, maar de beurs van Londen kende al gauw een omslag. Daarna trad weer een herstel op en rond het middaguur was deze beurs 0,3 procent hoger. Parijs was 1,1 procent hoger en in Frankfurt, waar woensdag het laagste punt tot nu toe dit jaar was bereikt, was sprake van een gemiddelde koersstijging van 1 procent.

De koersstijgingen van woensdag in New York waren onder meer te danken aan Oracle. Dit concern liet weten dat zijn kwartaalresultaat met de verwachtingen zal overeenkomen. Eerder was in de markt de vrees ontstaan dat Oracle met een winstwaarschuwing zou komen.

Voor het Duitse softwarebedrijf SAP leverde dat een koersstijging op van ruim 4 procent, goed voor de eerste plaats in de Frankfurtse beursindex. In Parijs zat Cap Gemini bijna bovenaan met een koersstijging van 2,6 procent. Voor telecommer Orange zat er een koersstijging van 0,5 procent in het vat nadat het Duitse Eon 103 miljoen aandelen Orange aan France Telecom had verkocht voor 950 miljoen euro. Het ging om een afspraak uit 2000.

De beleggers wachten op de uitkomst van de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag. Niemand gaat uit van een rentewijziging. Ook de Britse centrale bank vergadert, maar ook die zal vermoedelijk de rente onveranderd laten.

Euro

De euro stond rond het middaguur op 0,9370 dollar, dezelfde koers als woensdag bij het eind van de handel. Tegenover het pond sterling was de Europese munteenheid vrijwel onveranderd op 0,6435.