FNV eist openheid van Ahold Delhaize over Zwitserse belastingroute

Vakbond FNV eist van supermarktconcern Ahold Delhaize openheid over het Zwitserse dochterbedrijf Ahold Licensing Sárl, dat mogelijk wordt gebruikt om belastingen te ontlopen in Nederland en de Verenigde Staten.

FNV liet het belastinggedrag van Ahold onderzoeken door de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo).

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het concern ongeveer 350 merknamen heeft ondergebracht bij de Zwitserse dochteronderneming, zoals die van drogisterijketen Etos.

Ahold Licensing Sárl is volgens Somo in 1989 opgericht en heeft 35 werknemers.

In Zwitserland ligt het belastingtarief veel lager dan in Nederland en de VS. De daar geparkeerde merknamen zijn vooral Amerikaans: Ahold Delhaize haalde vorig jaar 62 procent van zijn omzet uit dat land.

"De gegevens en conclusies in het rapport van Somo laten wij volledig voor hun rekening. Het rapport is gebaseerd op incomplete informatie en informatie die uit context is gehaald", laat Ahold in een verklaring aan Trouw weten. Het concern weigert dat nader toe te lichten of vragen over het Zwitserse bedrijf te beantwoorden.

Beperkte rapportage

Volgens FNV bestaat er geen twijfel over dat Ahold zich in Zwitserland heeft gevestigd om puur belastingtechnische redenen. "Zeer aannemelijk", noemt Vincent Kiezebrink van Somo die conclusie. "Het is de enige verklaring die voor ons overblijft. Maar zonder verdere gegevens van de Zwitserse dochters kunnen we het niet aantonen." Door de zeer beperkte rapportageplicht van Zwitserse bedrijven zijn die gegevens niet openbaar te verkrijgen. 

"Op deze wijze loopt Nederland geld mis voor publieke voorzieningen", zegt Tuur Elzinga van FNV. "Ahold maakt wel gebruik van onze infrastructuur en ons goed opgeleide personeel. Bij brand komt de brandweer die we met z'n allen betalen. Wij verwachten dat Ahold hieraan bijdraagt door in Nederland belasting te betalen, net als mkb'ers en burgers."

FNV wil de komende tijd het belastinggedrag van meer grote Nederlandse bedrijven laten doorlichten.

Verantwoordelijkheid

Een woordvoerder van Ahold Delhaize reageerde op de beschuldiging van de vakbond door voor te rekenen dat het concern vorig jaar 316 miljoen euro winstbelasting afdroeg. Inclusief btw, loon-, vastgoed- en verpakkingsbelasting zou het wereldwijd zelfs gaan om een bedrag van 3 miljard euro. "We nemen dus onze verantwoordelijkheid op dit vlak."

Lees meer over:
Tip de redactie