VEENENDAAL - Nog een half jaar en dan is het afgelopen met de productie van sigaren op grote schaal in Nederland. Het in Veenendaal gevestigde Ritmeester Cigars BV stopt per 1 augustus met het maken van sigaren in Veenendaal. De productie wordt verplaatst naar Duitsland en 102 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Directeur M. Leenheers van Ritmeester Cigars BV heeft dat maandag bekendgemaakt. De strenge tabakswetgeving en externe marktontwikkelingen maken de maatregelen volgens Leenheers noodzakelijk.

Het sinds 117 jaar actieve bedrijf hield zich in Nederland als laatste bezig met het op grote schaal produceren van sigaren. In 2004 maakte het bedrijf 90 miljoen sigaren van de merken Ritmeester, Oud Kampen en Hajenius. De helft werd afgezet in Nederland, de andere helft in het buitenland.

Sinds oktober 2002 gaat het niet goed met het bedrijf. Het afgelopen jaar slonk de productie met 18 procent. Ritmeester verdwijnt niet helemaal uit Veenendaal. Na 1 augustus blijft er voor 84 mensen werk op afdelingen als marketing en verkoop.

Concurrentie

Ritmeester hevelt de productie over naar zusterbedrijven in de Duitse plaatsen Lübecke (bij Hannover) en Treffurt (in de buurt van Jena). De concurrentie verplaatste de productie eerder al naar het buitenland.

De vakbonden zijn ontstemd over de plannen van Ritmeester BV. "We wisten dat het bedrijf last had van al die antirookstickers, maar dit komt volstrekt onverwachts", zegt J. Kapteijn van De Unie. "De schrik bekruipt ons wel nu weer een 'maakindustrie' uit Nederland verdwijnt."

Sociaal plan

Leenheers heeft de vakbonden uitgenodigd voor een gesprek over de ontwikkelingen binnen zijn bedrijf. "Het personeel is erg belangrijk voor ons, er komt een goed sociaal plan", zegt de directeur, die de plannen maandag aan het personeel presenteerde. "Rationeel begrijpen ze dat dit nodig is", zegt Leenheers. "Maar emotioneel ligt dit natuurlijk moeilijk bij onze mensen."