Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Langdurige werkloosheid verder afgenomen in eerste kwartaal

De langdurige werkloosheid in Nederland is in het eerste kwartaal verder afgenomen. Er zaten nog zo'n 182.000 mensen langer dan een jaar thuis, terwijl ze wel op zoek waren naar een baan.
Door ANP

Dat waren er vijftigduizend minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Het aantal langdurig werklozen loopt al sinds het eerste kwartaal van 2015 telkens wat terug.

Bij de mannen is de langdurige werkloosheid in de afgelopen twee jaar al vrijwel gehalveerd, tot 84.000. Bij de vrouwen was de afname minder sterk en gaat het nu nog om bijna honderdduizend personen.

55-plussers

Vooral het aantal mensen dat tussen de 12 en 24 maanden op zoek is naar werk, is sterk gedaald. De groep werklozen die al twee jaar of langer tevergeefs sollicitatiebrieven aan het schrijven zijn, is nog wel wat omvangrijker dan een paar jaar terug.

Hier speelt mee dat er nu meer 55-plussers zonder werk zitten. Die ouderen vinden doorgaans minder snel een nieuwe baan dan jongere werklozen.

Aandacht

Demissionair minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijst in een reactie op de mensen die langer dan twee jaar aan de kant staan.

''Zij, en vooral de 55-plussers onder hen, verdienen onze volle aandacht." Mede daarom is het budget van het UWV verhoogd en is het actieplan 'Perspectief voor 50-plussers gelanceerd', aldus Asscher.

Langdurig werklozen

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Aanbevolen artikelen