AMSTERDAM - Océ heeft over zijn gebroken boekjaar, dat liep van 1 december 2003 tot 1 december 2004, een nettowinst behaald van 78,1 miljoen euro. Dat is meer dan de 61,5 miljoen euro van het jaar ervoor, meldde de producent van kopieer- en printsystemen maandag. In de nettowinst zat een eenmalige boekwinst van ruim 10 miljoen euro uit de verkoop van lease-activiteiten.

Met de gepresenteerde jaarresultaten voldeed de onderneming aan de eigen verwachtingen en die van de analisten. De laatsten toonden zich maandag echter teleurgesteld over het vierde kwartaal. Daarin realiseerde Océ een nettowinst van 25,4 miljoen euro. Dat is 1,6 miljoen euro minder dan de 27 miljoen die het vergelijkbare kwartaal in 2003 opleverde.

Als gevolg van wisselkoerseffecten daalde de omzet over het gehele boekjaar met 4,2 procent tot bijna 2,7 miljard euro. De autonome omzet bleef gelijk aan die van een jaar eerder.

Omzetdaling

In het laatste kwartaal nam de omzet sterker af, met 6 procent tot 702,2 miljoen euro. Meer dan de helft daarvan was het gevolg van de lage dollarkoers. De autonome omzetdaling bedroeg 2,7 procent. Die afname werd onder meer veroorzaakt door verminderde rente-inkomsten uit de leasecontracten, minder opbrengsten uit de onderhoudscontracten en lagere papierprijzen.

Océ voorziet voor dit jaar een hoger bedrijfsresultaat, maar gaat uit van minder nettowinst doordat het bedrijf minder verdient aan zijn leasecontracten. Deze mededeling kwam voor FBS Bankiers als een verrassing. "Wij hadden verwacht dat Océ die doelbewust haar lease-activiteiten heeft verkocht, ondertussen mogelijkheden zou ontwikkelen om het verlies hiervan te compenseren. Dat is nog niet in voldoende mate gebeurd", constateerde de zakenbank. Océ wil ook in 2005 nog een deel van zijn leaseportefeuille afstoten.

Investeringen

Bestuursvoorzitter Rokus van Iperen stelde echter dat de strategie die Océ in 2002 formuleerde "de eerste vruchten afwerpt". Hij wees erop dat Océ in het afgelopen boekjaar meer nieuwe printsystemen aan de man bracht. "De verkoopstijging is een rechtstreeks gevolg van de investeringen in productontwikkeling en verkoop." Tegelijkertijd erkende de Océ-topman dat de omzet van onderhoud en services "die nu nog is achtergebleven, zich later dan verwacht herstelt".

Verplaatsing

Océ overweegt een verdere verplaatsing van de productie naar zijn vestigingen in Midden-Europa en Azië. Bestuursvoorzitter Rokus van Iperen schat dat door verdere verplaatsing op termijn 2500 tot 2700 arbeidsplaatsen in Venlo overblijven. Momenteel werken er nog 3000 mensen bij de hoofdvestiging van Océ.

Océ is al enige tijd actief in Midden-Europa en Azië. Dit jaar komt 20 procent van de oorspronkelijke Venlo-productie daar vandaan. De kostprijs van deze machines is volgens Van Iperen 20 tot 30 procent lager dan in Venlo.