Chinese president wil meer samenwerking met Griekenland

De Chinese president Xi Jinping heeft zaterdag de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd dat de twee landen nog meer moeten samenwerken op het gebied van energie, infrastructuur en telecommunicatie.

Tsipras is op bezoek in Peking voor de internationale conferentie over de 'Nieuwe Zijderoute' die zondag begint.

Xi ijvert voor een enorme door China aangedreven impuls in de economische ontwikkeling van landen in Azië, Europa en Afrika. Voor het beleid worden honderden miljarden euro's opzijgelegd. Veel geld is bestemd voor kolossale infrastructuurprojecten.

Het heet officieel het initiatief van 'Gordel en Weg', maar is bekender als China's 'Nieuwe Zijderoute'. Het onder een schuldenlast gebukt gaande Griekenland is volgens Xi belangrijk op die route.

Piraeus

China stopt onder meer veel geld in de ontwikkeling van de haven van Piraeus bij Athene. De Chinese scheepvaartmaatschappij Cosco kocht vorig jaar de meerderheid van de aandelen van de Piraeus Port Authority. China pompt ook veel geld in Griekse energiebedrijven.

Afgelopen week werd bovendien bekend dat het aanstuurt op een enorme stijging van het aantal toeristen uit eigen land in Griekenland. Vorig jaar waren het er 150.000, maar op niet al te lange termijn moeten dat er volgens Peking anderhalf miljoen per jaar worden.

Lees meer over:
Tip de redactie