NEW YORK - De effectenbeurs in New York heeft woensdag in het laatste uur alsnog duidelijk de weg omhoog weten te vinden. Eerder op de dag heerste nog scepsis wegens het geweld in het Midden-Oosten en de spanningen tussen India en Pakistan over Kashmir, maar gesteund door gunstig economisch nieuws schudden beleggers de schroom uiteindelijk van zich af.

De Dow-Jonesindex steeg met 108,96 punten (1,12 procent) tot ,80. De index van de Nasdaq-beurs stond de gehele dag op verlies door winstwaarschuwingen uit de technologiehoek.

In het laatste uur kwamen koopjesjagers ten tonele. Zij zorgden alsnog voor een winst van 17,15 punten (1,09 procent) op 1595,27.

Herstel

De Amerikaanse dienstensector toonde in mei voor de vierde opeenvolgende maand groei. Het wakkerde onder beleggers de hoop op economisch herstel aan. Vooral bedrijven in de detailhandel, de voedingssector en de huishoudelijke artikelen boekten koerswinsten. Zo zag McDonald's een stijging van 2,4 procent.

's Werelds grootste detailhandelsconcern Wal-Mart kreeg extra steun door beter dan verwachte omzetcijfers. De omzet steeg in mei met 6,2 procent en dat was meer dan de 4 tot 6 procent die analisten hadden voorspeld. Het Dow-fonds kreeg er 1,8 procent bij.

Techno

Technologiebedrijven Microsoft en United Technologies boekten elk een winst van rond de 3,5 procent en waren daarmee de sterkste stijgers van de Dow. Slechts zes van de dertig hoofdfondsen pakten geen winst.

De euro noteerde aan het eind van de handel in New York hoger op ,9393 dollar. Eerder op de dag bedroeg in Europa de koers 0,9370 dollar.