Europese winkels investeren in moeilijke retailmarkt VS

Europese modewinkels zien hun kans schoon om in de VS vestigingen te openen, nu veel Amerikaanse retailers er hun deuren sluiten. 

Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal donderdag. 

Amerikaanse winkels krijgen de wind van voren. Credit Suisse schat het totale aantal sluitingen van fysieke winkels in de VS rond de 8.600 dit jaar. Dit is een hoger aantal sluitingen dan tijdens crisisjaar 2008.

Al negentien Amerikaanse retailers vroegen dit jaar faillissementsbescherming aan, meldt marktonderzoeker S&P Global Market. Over heel 2016 telde de onderzoeker er negentien. 

Vrouwenkledingketen Bebe Stores liet eind vorige maand weten al zijn honderdzeventig fysieke winkels te sluiten. Ook tienerkledingwinkel Rue21 wil de deuren van 400 van zijn 1.100 winkels definitief dichtdoen.

H&M

Europese kledingwinkels lijken voorzichtig in dit gat te springen. Het Zweedse H&M opende tussen december en maart zestien nieuwe winkels in de VS, waarmee het zijn totaal aantal Amerikaanse vestigingen naar 484 bracht.

Ook het Spaanse Zara maakt overuren op de Amerikaanse markt. In 2016 opende het bedrijf er tien nieuwe winkels, en klom het concern toe naar een portefeuille van 78 vestigingen in de VS. 

Het Amsterdamse merk Scotch & Soda opende sinds 2010 jaarlijks drie tot vier nieuwe vestigingen in de VS. In totaal heeft de winkel nu 25 locaties in de VS, in steden als San Francisco, Los Angeles en Miami. Primark uit Ierland open t in juni zijn achtste winkel in de VS.

America First

Ondanks het America First-beleid van president Donald Trump, blijkt de Amerikaanse retailmarkt dus in toenemende mate interessant te worden voor Europese partijen. De vele leegstaande panden in de VS lijken Europese marktpartijen mogelijkheden op te leveren.

"Sommige internationale retailers zien dit als een mooie kans om markten op te gaan die ze gewoonlijk niet konden betalen, of om hun expansie te versnellen", zegt retailexpert Brandon Famous van vastgoedbedrijf CBRE Group tegen de krant.

Lees meer over:
Tip de redactie