AMSTELVEEN - KLM is dicht bij een akkoord met Niek Sandmann, zakenpartner van Erik de Vlieger, over een samenwerking op de Nederlandse Antillen. De twee partijen willen regionale vluchten in het gebied gaan uitvoeren. Dat zei een woordvoerder van Sandmann vrijdag.

KLM zegt alle opties voor een betrouwbaar netwerk op de Antillen nog te onderzoeken. Er is volgens een woordvoerder nog geen sprake van een akkoord. Wel praat KLM volgens zijn zegsman met Sandmann.

De zakenman is samen met De Vlieger aandeelhouder in de ExelAviationGroup (EAG). Deze luchtvaartcombinatie werkt nu samen met Dutch Eagle Express (DEE) van Sandmann op vluchten tussen de Antilliaanse eilanden. De details van een eventuele samenwerking tussen Sandmann en KLM zijn volgens de woordvoerder van de zakenman nog onbekend, maar de onderhandelingen "zien er goed uit".

KLM hecht een groot belang aan betrouwbare vluchten op de Antillen, omdat het een belangrijke markt is voor de luchtvaartmaatschappij. Dutch Caribbean Airlines onderhield tot voor kort een groot netwerk tussen de eilanden. Maar sinds het faillissement van deze onderneming is alleen Sandmann nog actief in het gebied.

EAG, waarin Sandmann een belang van 50 procent heeft, zit in grote problemen. Er zijn drastische maatregelen nodig om het bedrijf te redden. Het onlangs aangestelde bestuur licht heel het bedrijf door. Daarbij worden alle opties opengehouden, zoals bijvoorbeeld de verkoop van onderdelen of het stoppen van bepaalde lijndiensten.

Een conflict met de Belastingdienst is zo goed als opgelost, zegt EAG. De fiscus heeft beslag gelegd op onder meer een aantal vliegtuigen en reserveonderdelen, omdat EAG een schuld van enkele tonnen heeft. Het luchtvaartbedrijf verwacht vrijdag of maandag een afbetalingsregeling met de Belastingdienst overeen te komen.