AMSTERDAM - De aandelenkoers van baggeraar Boskalis liet vrijdag een forse sprong zien op het nieuws dat Singapore en Maleisië een principeakkoord hebben bereikt over landwinning in de Straat van Johor, de zeeëngte die beide landen scheidt. Het concern heeft daar een grote opdracht die al ruim twee jaar stilligt wegens onenigheid tussen de twee landen. Vrijdagmiddag boekte het fonds er bijna 5 procent bij en was daarmee een van de grootste stijgers onder de Midkap-fondsen.

Het project in Singapore staat voor 340 miljoen euro in de orderportefeuille van Boskalis. Maleisië verbood de werkzaamheden ruim twee jaar geleden omdat die schadelijk zouden zijn voor de vaarroute van schepen en voor het millieu. Wat het akkoord concreet inhoudt, is onduidelijk. Beide landen hebben vrijdag afgesproken hun onderlinge problemen samen op te lossen.

Boskalis

Boskalis weet nog niet wanneer het project hervat kan worden. Volgens een woordvoerder van het bedrijf staan de baggerschepen klaar om naar Singapore af te reizen, zodra het sein komt dat men er weer aan de slag kan. "Het is nog onzeker wanneer we weer aan het werk kunnen. We moeten dat nog even afwachten. Er is een principeovereenkomst gesloten die nog bekrachtigd moet worden", aldus de woordvoerder.

Het project betreft een landaanwinning waarmee er een uitbreiding kan komen van de haven, de bouw van industriële vestigingen en woningen. Oorspronkelijk moest het project in 2006 klaar zijn, maar door de stagnatie van toevoer van zand ligt het voor de hand dat die termijn niet langer haalbaar is.