Europese Commissie noemt Nederlandse economie robuust

De Nederlandse economie vertoont dit jaar een "robuuste groei" van 2,1 procent. Volgend jaar zakt het groeipercentage "mild" terug tot 1,8, verwacht de Europese Commissie.

Dit staat in de donderdag gepubliceerde economische lenteprognoses voor de EU. De Brusselse cijfers wijken niet af van de schattingen van het Centraal Planbureau (CPB).

De eurozone groeit dit jaar met 1,7 procent en in 2018 met 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Voor de hele EU raamt Brussel de groei op 1,9 procent zowel dit als volgend jaar. EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken): "Europa begint aan zijn vijfde achtereenvolgende jaar van groei."

Openbare financiën

De commissie zegt dat Nederland voortbouwt op "de goede prestaties van 2016, waarin de openbare financiën aanmerkelijk verbeterden". Die leiden tot een begrotingsoverschot in 2017 van 0,5 procent (0,4 procent in 2016), oplopend naar 0,8 volgend jaar.

Ook zakt de staatsschuld naar verwachting naar 59,8 procent. Dat is beneden de EU-begrotingsregel van 60 procent en veel beter dan de schuldratio in de eurozone (90,3 procent).

Inflatie

Doordat meer mensen een baan hebben, zullen de inkomens stijgen en de inflatie ook. De verwachte prijsstijgingen in Nederland zijn exact het eurozonegemiddelde: dit jaar 1,6 en volgend jaar 1,3 procent.

Met die cijfers blijft de eurozone nog ver achter op de streefwaarde van 2 procent van de Europese Centrale Bank die een door de Tweede Kamer fel bekritiseerd beleid voert om de inflatie en de groei omhoog te krijgen.

In heel Europa blijft de werkloosheid dalen. In Nederland zakt het percentage tot 4,9 procent dit jaar en 4,4 volgend jaar, ver beneden de 9,4 en 8,9 procent in de eurozone.

Lees meer over:
Tip de redactie