Bouwer BAM draait lagere omzet

Bouwbedrijf BAM heeft ook in het eerste kwartaal de omzet zien dalen. 

Dat komt mede door de waardedaling van het Britse pond en door lagere opbrengsten bij de Duitse tak, die een jaar eerder juist een sterke bijdrage leverde. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

De omzet kwam in de eerste drie maanden van 2017 uit op 1,38 miljard euro, 10 procent minder dan een jaar eerder. De winst voor belastingen, gecorrigeerd voor onder meer herstructureringslasten en afschrijvingen, daalde met circa 40 procent tot 4,9 miljoen euro.

Een jaar eerder werd het resultaat evenwel gestut door een eenmalige meevaller, anders zou BAM destijds op een verlies zijn uitgekomen.

Woningen 

Bij de bouw- en vastgoedactiviteiten liepen de opbrengsten met 10 procent terug tot 825 miljoen euro. Wel werd daar een positief resultaat geboekt van 12,6 miljoen euro, tegen een verlies van 5,3 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016. Met name stijgende inkomsten uit de bouw van woningen en commercieel vastgoed in Nederland hielpen BAM vooruit.

De omzet uit de aanleg van infrastructuur, zoals wegen, tunnels en energie- en telecomnetwerken, daalde met 4,5 procent naar 591 miljoen euro. Daarop werd een verlies geleden van 11,4 miljoen euro, tegen een winst van 1,4 miljoen euro een jaar eerder.

Orders

BAM had aan het einde van het kwartaal voor 10,3 miljard euro aan orders in portefeuille. Eind 2016 was de werkvoorraad nog goed voor 10,2 miljard euro aan toekomstige omzet. Ook de kwaliteit van de aangenomen opdrachten blijft volgens BAM toenemen.

Topman Rob van Wingerden is ondanks de op het oog zwakkere prestaties in het eerste kwartaal positief gestemd. Voor heel 2017 rekent BAM op een ''enigszins'' lagere omzet dan vorig jaar, maar de geschoonde winst voor belastingen valt naar verwachting wel hoger uit. Ook voorziet BAM aanzienlijk lage herstructureringslasten dan in 2016.

Lees meer over:
BAM
Tip de redactie