VOORBURG - De omzet van de detailhandel is in november met bijna 3 procent gedaald. Vooral groentewinkels, slagerijen en slijterijen leverden flink aan omzet in. In november werd 1,4 procent goedkoper gewinkeld dan een jaar eerder.

Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de bouwmarkten, kledingwinkels en drogisterijen daalde de omzet met 3,3 procent sterker dan in de levensmiddelendetailhandel (-2,3 procent).

Elektronica

In de winkels voor consumentenelektronica daalden de prijzen in vergelijking met november 2003 het sterkst. In deze branche bedroeg de prijsdaling 12,3 procent. Meubel- en interieurwinkels deden niet mee aan de prijzenslag, de prijzen daalde slechts 0,2 procent. De omzetten liepen met uitzondering van de textielsupermarkten (+9 procent) terug.

Supermarkten waren in november 2,7 procent goedkoper vergeleken met een jaar eerder. De supermarkten, goed voor 80 procent van de levensmiddelenomzet, zagen hun verkopen met 1,9 procent afnemen. De omzet van speciaalzaken zoals groentewinkels en slagerijen nam fors af met 4,3 procent.