AMSTERDAM - De effectenbeurzen van Europa zijn woensdag opgeveerd. Na de daling van dinsdag verschenen koopjesjagers op de markt, maar zij maakten de verliezen niet helemaal goed. In Amsterdam noteerde de AEX-index de gehele dag een moeizame winst, maar zag die in het laatste uur vrijwel vervagen. De AEX eindigde nog wel 0,45 punten (0,1 procent) hoger op 463,02.


Bekijk de video

Vooral de technologiehoek droeg bij aan de stijging. Die kreeg steun van de dinsdag positief gesloten Amerikaanse Nasdaq. Hogere openingsstanden op Wall Street gaven in de middag eveneens steun, maar toen de Nasdaq-beurs weer wegzakte, verdwenen de grootste koerswinsten.

Fortis was de grote verliezer onder de hoofdfondsen. ING verkoopt 35,5 miljoen Fortis-aandelen aan institutionele beleggers en haalt daarmee een boekwinst van 235 miljoen euro. Het aandeel daalde bijna 3 procent tot 22,28 euro. ING steeg zelf een stuiver tot 26,75 euro. Ook zwaargewicht Philips drukte met een daling van 1,2 procent de index.

Een handelaar wees op de algehele grote koersdalingen van dinsdag, die gepaard waren gegaan met grote omzetten. "Dan zie je de dag of dagen daarna vaak een technisch herstel." De omzetten bleven in Amsterdam woensdag tamelijk laag.

Droogt op

Beleggers bleven bij gebrek aan bedrijfsnieuws veelal aan de zijlijn. "Je ziet dat de meeste hoofdfondsen al hun kwartaalcijfers hebben gegeven. Het bedrijfsnieuws droogt op. De zomer dringt zich aan". Ahold presenteert donderdag kwartaalcijfers. Het supermarktconcern dikte 0,6 procent aan tot 22,11 euro.

Londen vormde van de Europese beurzen een duidelijke uitzondering. Daar moesten de Europese koersverliezen van maandag en dinsdag, toen deze beurs dicht was vanwege de viering van het Britse koninklijke jubileum, nog worden bijgelopen.

Europa

De effectenbeurs van Parijs eindigde met een winst van 0,35 procent. Op de beurs van Frankfurt, die om 20.00 uur dichtgaat, was er aan het eind van de middag een daling voor de beursindex weggelegd van 0,15 procent. De Londense beurs was lager (minus 1,9 procent), maar gezien de sterke koersdalingen van de eerste twee dagen van de week viel het verlies mee.

Een opsteker voor de beleggers vormde de Amerikaanse inkopersindex voor de dienstensector. Die is in mei gestegen tot het hoogste peil sinds augustus 2000. Verder gaf een 'revival' van het aandeel Nokia de handel een impuls. De koers steeg 3 procent nadat analisten hadden gezegd dat de aanhoudende verkoop van het andeel weleens over zou kunnen zijn.

Ericsson

Nokia's concurrent Ericsson haalde een koersstijging van 2,4 procent, hoewel topman Kurt Hellstrom verklaarde dat de markt ook in 2003 weleens zwak zou kunnen blijven. Bij de oliefondsen was over het algemeen sprake van lager koersen. Woensdag werd bekend dat de Amerikaanse olievoorraden verrassend sterk zijn toegenomen.

De euro moest wat achteruit. Aan het eind van woensdagmiddag deed de Europese munteenheid 0,9370 dollar na dinsdag te zijn uitgekomen op 0,9420 dollar. Ten opzichte van het pond sterling ging de euro van 0,6445 naar 0,6430.