PPG ziet vijandelijk bod op AkzoNobel ook als optie

Het Amerikaanse verfconcern PPG Industries houdt alle opties met betrekking tot een overname van het Nederlandse AkzoNobel open.

Het bedrijf meldt woensdag in een verklaring bereid te zijn om te praten met AkzoNobel over een samengaan, maar wijst erop dat een vijandelijke overname ook tot de mogelijkheden behoort. 

Maandag wees het Nederlandse chemieconcern voor de derde keer een overnamevoorstel van PPG af. 

AkzoNobel zei vertrouwen te hebben in de eigen strategie, die een "duidelijke route" is naar onder meer waardecreatie voor aandeelhouders.

Druk

Het bedrijf gaat daarmee in tegen druk van enkele aandeelhouders, waaronder Elliott Advisors en Causeway Capital Management, die willen dat de twee in ieder geval om tafel zouden gaan. PPG had bij zijn laatste voorstel omgerekend zo'n 27 miljard euro over voor AkzoNobel.

PPG gaf aan te blijven geloven dat zijn voorstel in het beste belang is van alle belanghebbenden rond beide bedrijven, inclusief de werknemers.

De verfproducent uit Pittsburgh onderzoekt de komende tijd of de poging om Akzo over te nemen wordt doorgezet.

Ondernemingskamer

De zaak van Elliott Advisors tegen AkzoNobel dient op maandag 22 mei bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

De activistische investeerder is naar de rechter gestapt om af te dwingen dat AkzoNobel een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeenroept over de positie van president-commissaris Antony Burgmans.

Elliott stoort zich al langer aan de opstelling van Burgmans, die tot dusver weigert in onderhandeling te gaan met PPG. Daarom diende de investeerder vorige maand, mede namens enkele andere aandeelhouders, een verzoek in bij AkzoNobel om zijn ontslag op de agenda te zetten van een extra bijeenkomst met de aandeelhouders. Het bedrijf ging daar niet op in.

Bij de zitting die op 22 mei om 10.00 uur begint, zal de Ondernemingskamer het verzoek van Elliott wel alleen behandelen voor zover dit strekt tot ''het treffen van onmiddellijke voorzieningen''. De kritische investeerder heeft bij de Ondernemingskamer ook een verzoek ingediend voor een onderzoek naar de gang van zaken bij AkzoNobel.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie