'Europese Commissie pleit voor aanpak schadelijke effecten globalisering'

De Europese Commissie pleit voor beheersing van de globalisering. Daarmee zouden eventuele schadelijke effecten moeten worden voorkomen.

Dat blijkt uit een nota die de Commissarissen Frans Timmermans en Jyrki Katainen woensdag presenteren. De Volkskrant heeft een vertrouwelijk ontwerp van de nota ingezien.

"Globalisering kan profijtelijk zijn, mits ze goed wordt beheerst", staat volgens de Volkskrant in de nota. De controle zou op Europees niveau plaats moeten vinden. Zonder actie voorziet de commissie dat "machtigere en minder scrupuleuze landen en bedrijven hun regels en belangen aan de zwakkeren opleggen".

De Commissie wil dat de EU zich inzet om de handelsregels wereldwijd aan te scherpen. Er moeten zowel "progressieve handelsakkoorden" komen waarin EU-standaarden zijn vastgelegd, als maatregelen komen waarmee de EU zich kan wapenen tegen het dumpen van gesubsidieerde buitenlandse producten en vijandige overnames van cruciale bedrijven.

Terugvallen op protectionisme is volgens de Commissie geen optie. Dat zou "rampzalig" zijn. "Als wij onze grenzen sluiten, doen anderen dat ook. Dan zijn we allemaal verliezers."

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie