NIEUWEGEIN - De gemiddelde verkoopprijs van een huis is vorig jaar met 2,5 procent gestegen. In het vierde kwartaal van 2004 kwam de prijsstijging uit op 0,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarmee kwam de prijs van een gemiddelde koopwoning uit op 218.000 euro. Dat heeft de makelaarsorganisatie NVM donderdag bekendgemaakt.

De prijsstijgingen van woningen verschillen per regio. De stijging bleek over het afgelopen kwartaal het sterkst in de regio Eindhoven, waar een huis gemiddeld 3,4 procent duurder werd. Ook de stad Groningen scoorde hoog, met een stijging van 2,8 procent. In de regio's Zutphen en Almere werden de huizen goedkoper. Daar daalden de prijzen in het vierde kwartaal met respectievelijk 1,7 en 1,1 procent.

Gemiddeld over de laatste vier kwartalen van 2004 stegen de huizenprijzen het sterkst in de stadsregio Groningen (plus 2,9 procent), terwijl de huizen in de regio Almere het sterkst in prijs daalden (min 1 procent).

De NVM verwacht dat de huizenprijzen in 2005 iets boven het inflatieniveau zullen uitkomen. De belangenorganisatie baseert zich op de herstellende economie, de lage rente en een beperkte productie van nieuwe woningen dit jaar. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt voor 2005 een stabiel inflatieniveau van 1,25 procent.

Het aantal te koop staande woningen is over het afgelopen kwartaal met 5 procent toegenomen. Dat komt volgens de NVM niet doordat woningen minder snel van de hand gaan, maar omdat er meer nieuw aanbod is bijgekomen, vergeleken met het derde kwartaal. Het aanbod van tussenwoningen en appartementen liet de grootste toename zien, namelijk 7 procent. Het aantal vrijstaande woningen steeg met 3 procent en het aantal hoekwoningen met 5 procent.