AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is woensdagochtend aan een moeizame klim begonnen. Na de daling van dinsdag krabbelde de belangrijkste graadmeter AEX omhoog, vooral dankzij de technologiefondsen. Die kregen steun van de dinsdag positief gesloten Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.


Bekijk video

Analisten zien in de neergaande trends die dinsdag de beurzen rood kleurden nieuwe neergaande trends in de wereldwijde aandelenmarkten. In Europa gingen die gepaard aan een bovengemiddeld volume en dat achten zij een negatief signaal. Maar de "prijzen" zijn te hard gedaald en daardoor kan makkelijk de komende dagen een opwaartse correctie ontstaan. Woensdag zijn daar tekenen van waar te nemn.

De winst van de AEX bedroeg aan het eind van de ochtend 3,39 punten of 0,73 procent op 465,96 punten. Ook de MidKap noteerde na licht verlies eerder op de ochtend een winstje.

ASML, Getronics, KPN, en CMG stonden in bovenste regionen van de AEX. ASML won bijna 3 procent op 19,30 euro, Getronics ruim 2,5 procent op 2,32, KPN 2 procent op 4,51 en CMG 2,5 procent op 2,06 euro. Van de 25 hoofdfondsen stonden maar twee, Bührmann en DSM op verlies met respectievelijk 0,5 procent op 12,54 euro en 0,7 procent op 50, 10 euro.

Midkap

In de MidKap krijgen beleggers weer vertrouwen in Laurus. De overname van de noodlijdende supermarktketen door het Franse Casino is ook financieel zo goed als rond. Laurus won 4,35 procent op 1,68 euro. De kleine aanwinsten die uitzendketen Vedior bekendmaakte hadden nauwelijks invloed op de koers.

Koopjesjagers zorgden ook voor stijgende koersen op de beurzen van Frankfurt en Parijs. Aan het einde van de ochtend stond zowel de DAX-index als de Parijse CAC-40-index 0,7 procent hoger.

De FTSE was echter met een min van 1,6 procent fors lager. De index van de beurs in Londen kwam eerder in de ochtend zelfs onder de 5000 punten. Dat was voor het eerst sinds begin oktober. De handelaren reageerden daarmee op de koersdalingen van de afgelopen dagen. Want deze week was de beurs in Londen dicht door de festiviteiten rond het 50-jarig jubileum van koningin Elizabeth.

De koopzucht in Europa kan verslappen door de gevolgen van uitlatingen van Ericsson-topman Hellström. Hij zei dinsdag in een interview dat de malaise voor mobiele telecombedrijven mogelijk ook komend jaar voortduurt.

Euro

Van een verdere waardedaling van de dollar was woensdag geen sprake. Ten opzichte van de Amerikaanse munt verloor de euro daarintegen licht van 0,9435 dollar dinsdag tot 0,9390 dollar. Tegenover het pond bleef de euro in de ochtenduren gelijk op 0,6440 pond.