AMSTERDAM - Meer dan de helft van premiestijgingen die zorgverzekeraars dit jaar doorvoeren worden veroorzaakt door de 'bureaucratische rompslomp' van de zogeheten Diagnose Behandelings Combinatie's (DBC's), het nieuwe financieringssysteem voor de zorgsector. Dat stelt prof. R Geesink, voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) donderdag in zijn toespraak op de jaarvergadering van zijn organisatie in Veldhoven.

Volgens Geesink zullen de premies straks nog verder stijgen door de stortvloed aan regelgeving die met de introductie van de DBC's gepaard gaat. "Extra regelgeving betekent controle door nieuwe instituten waardoor de bureaucratie alleen nog maar verder toeneemt", zegt de voorzitter. Aan de hand van DBC's kunnen verzekeraars straks aan de hand van kostenvergelijkingen en diagnoses voor een bepaalde behandeling gericht zorg inkopen.

"Volgens NMa-regels moet iedere partij zelf onderhandelen. Dat betekent bij vijftien verzekeraars, 140 ziekenhuizen met ieder vijfhonderd DBC's al een jaarlijkse onderhandeling over een miljoen items. Daar gaat veel tijd in zitten nog afgezien van de kosten, nu al 250 miljoen euro", aldus Geesink. Hij zegt dat tot nu toe slechts 10 procent van de zorg in DBC's is vertaald. "Meer dan de helft van de premieverhoging in 2005 wordt hierdoor veroorzaakt."

De NOV-voorzitter wijst er ook op dat door het nieuwe financieringssysteem de ruimte voor wetenschappelijk onderzoek waar nu zorgverzekeraars en patiënten direct van profiteren (bijvoorbeeld door snellere revalidatie en kortere opnames) wordt gemarginaliseerd.

"De kostenfactor van de arts in het DBC-systeem is nu relatief beperkt. Ze is door de overheid met een vast uurloon en normtijden aan alle kanten dichtgetimmerd. Mijn vraag: waarom mag specifieke deskundigheid, die zich vertaald in betere en meer kosteneffectieve behandeling, niet worden beloond met een betere prijs?", zegt hij. "Dit is precies het tegenovergestelde van wat Den Haag van het nieuwe DBC-systeem verwacht."