De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, vindt het "ongepast" dat de Canadese regering zelf ook dreigt handelsbelemmeringen in te voeren in reactie op mogelijke extra importheffingen van de Amerikanen.

"Wij blijven geloven dat een overeenkomst in het belang van alle partijen is en we zijn bereid een akkoord te bereiken", aldus Ross dit weekend in een persbericht van zijn departement.

Afgelopen vrijdag verklaarde de Canadese premier Justin Trudeau te overwegen Amerikaanse ondernemingen te weren die stoomkolen verschepen uit Canadese havens. Hij reageerde hiermee op het onderzoek dat de Amerikanen doen naar heffingen op planken uit Canada.

In april werd al een extra heffing van gemiddeld 20 procent ingesteld. Volgens de Amerikanen profiteren Canadese houtproducenten van een indirecte overheidssubsidie. Zo zijn veel van de bomen die ze verwerken afkomstig van land van de overheid.

Ross verdedigde de Amerikaanse importheffingen. Volgens de minister, tevens zakenman, zijn de maatregelen gebaseerd op de feiten en niet op politieke overwegingen.