LONDEN/DEN HAAG - Amerikaanse investeerders hebben hun oog laten vallen op de lpg-activiteiten van Shell. De Britse krant The Times meldde woensdag dat Texas Pacific Group en Bain Capital het Nederlands-Britse olie- en gasconcern hebben benaderd voor een overname. De Amerikanen zouden 3 miljard dollar (bijna 2,3 miljard euro) overhebben voor de lpg-activiteiten.

Shell wil geen commentaar geven op de vermeende Amerikaanse interesse. "Wij reageren niet op geruchten uit de markt", aldus een woordvoerder. Het concern verwijst naar een in september aangekondigde studie, waarin wordt gekeken hoe Shell verder gaat met de distributie en verkoop van lpg (vloeibaar gas). Voor de studie heeft het concern een jaar uitgetrokken.

Analisten gaan ervan uit dat Shell momenteel met verschillende partijen praat over een verkoop van de lpg-activiteiten. Behalve Texas Pacific Group en Bain Capital zouden ook Kohlberg Kravis Roberts (met zakenbank Goldman Sachs) en de combinatie Candover-JP Morgan zich hebben gemeld.

Verkoopproces

Volgens The Times besluit Shell na de gesprekken hoe het het verkoopproces verder vorm zal geven. Het energieconcern zou de transactie binnen drie tot vier maanden willen afronden.

Shell wil de opbrengst gebruiken om meer olie- en gasvoorraden op te sporen en naar boven te halen. Om dat te bereiken maakt het concern de komende drie jaar 45 miljard dollar vrij. In dat kader bekijkt het energieconcern welke niet-kernonderdelen tegen een goede prijs kunnen worden afgestoten.

In totaal zou Shell 12 miljard dollar willen binnenhalen. Het concern zag zich vorig jaar genoodzaakt ongeveer eenvijfde af te boeken op zijn bewezen olie- en gasreserves. De voorraden bleken minder hard dan in de boeken stond.

Londen

De lpg-activiteiten waarover The Times spreekt, worden aangestuurd vanuit Londen. Het Shell-onderdeel verkoopt jaarlijks vier miljoen ton vloeibaar gas in vijftig landen. Daarmee heeft het wereldwijd een marktaandeel van 3 procent.

De zoektocht naar nieuwe olie- en gasvoorraden heeft volgens de Spaanse krant La Gaceta de Negocios tot gevolg dat Shell belangstelling heeft voor Repsol YPF. Shell zou 23 euro per aandeel overhebben voor het Spaanse olieconcern, wat neerkomt op een totaalbod van 28 miljard euro. Dat zou een premie betekenen van ruim 20 procent op de 23 miljard euro die Repsol woensdag op de beurs in Madrid waard was. Shell geeft geen commentaar op de mogelijke Repsol-interesse.