ARNHEM - Platte televisies met een groot zogeheten plasmascherm met een beelddiagonaal van ongeveer 1 meter vreten stroom. Ze leveren een gemiddelde tv-kijker per jaar een 10 tot 15 procent hogere stroomrekening op. Dat blijkt uit berekeningen van EnergieNed , de belangenorganisatie van energiebedrijven in Nederland.

Als alle circa 6,5 miljoen huishoudens in Nederland zo'n scherm zouden aanschaffen, moeten er in de avonduren twee middelgrote elektriciteitscentrales extra worden ingeschakeld, bevestigde een woordvoerder van EnergieNed woensdag.

Verbruik

Nederlanders kijken volgens Energiened gemiddeld 4,5 uur tv per dag. Een gewone tv komt per jaar op zo'n 140 kilowattuur, bij een plasma-tv komt daar 400 kilowattuur per jaar bovenop. Op een gemiddeld verbruik van ongeveer 3300 kilowattuur per huishouden betekent dat een toename met 10 tot 15 procent. Bij de huidige stroomprijzen komt dat neer op 80 euro extra aan stroomkosten, aldus de woordvoerder.

Het percentage huishoudens dat inmiddels beschikt over een dergelijk groot plasmatoestel is volgens het marktonderzoeksbureau GfK gering. GfK houdt het op minder dan 1 procent.

Inbranden

Plasmatelevisies zijn duur. De gemiddelde verkoopprijs lag over de eerste zeven maanden van het vorig jaar op 4000 euro. De beeldkwaliteit van plasmatoestellen wordt door gebruikers geroemd, maar de tv's zijn ook kwetsbaar. Zo is de kans op 'inbranden' bij lang stilstaande beelden groot.