AMSTERDAM/RIJSWIJK - Erik de Vlieger stopt als ondernemer. Hij stapt uit zijn bedrijven IMCA en Exel en stopt op termijn ook met zijn media-activiteiten. Hij blijft wel grootaandeelhouder en adviseur bij Exel. Dat heeft De Vlieger dinsdag bekendgemaakt.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

In een verklaring over zijn beweegredenen stelt De Vlieger: "Ik zal niet verhullen dat wat er de afgelopen maanden is gebeurd, een zware wissel heeft getrokken op mijn persoonlijke geluk en op dat van mijn gezin. Mijn kinderen werden er op school over aangesproken. Dat wil ik niet meer. Ik heb 27 jaar hard en met plezier gewerkt."

Kwijtgeraakt

"Dat plezier ben ik de laatste tijd een beetje kwijtgeraakt. Ik was meer tijd kwijt aan het weerleggen van allerlei ongefundeerde kritiek dan aan datgene wat ik leuk vind, namelijk ondernemen. Ik kies voor mijn gezin. Ik ben altijd een beetje tegendraads geweest en dat ben ik nu weer."

Een vertrouweling van De Vlieger stelt dat hij "is gesloopt" door de voortdurende kritiek en problemen van de afgelopen maanden. Berichten over bedreigingen vanuit het criminele circuit worden tegengesproken door bronnen rond De Vlieger.

Grote problemen

De afgelopen weken stond De Vlieger onder zware druk wegens grote problemen bij zijn luchtvaartbedrijf ExelAviationGroup. De afgelopen jaren heeft hij deze onderneming met verschillende overnames tot een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Nederland doen uitgroeien.

Zo heeft hij de inboedel van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland gekocht. Eind vorig jaar werd echter bekend dat de voormalige top van dit bedrijf verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel. De Vlieger heeft altijd ontkend daarvan iets af te hebben geweten.

Onthullingen

Kort na de onthullingen over Air Holland werd de algemeen directeur van EAG, H. Prins, gearresteerd. Hij wordt verdacht van onder meer afpersing en witwaspraktijken. De Vlieger besloot gelijk Prins op non-actief te stellen en zelf de leiding van EAG op zich te nemen.

Deze stap van de Amsterdamse zakenman had grote gevolgen voor luchtvaartmaatschappij Dutchbird. Hoewel EAG had gezegd deze vervoerder over te nemen, trok De Vlieger zijn handen af van het bedrijf. Hij had naar eigen zeggen zijn handen vol aan het dagelijks bestuur van EAG. Hiervoor kreeg hij veel kritiek van vooral vakbonden.

Bovenop deze problemen kwam een geschil met de Belastingdienst. De fiscus legde onlangs beslag op een aantal onderdelen van EAG wegens een schuld.