Albert Blokker is in maart gestopt als commissaris bij Blokker Holding. Hiermee verliest het concern na 120 jaar het laatste familielid uit de bedrijfstop. 

Dat meldt NRC woensdagavond, op basis van een melding bij de Kamer van Koophandel (KvK). 

De familie Blokker is nu alleen nog bij het bedrijf betrokken als aandeelhouder. De 71-jarige Blokker trad al op 1 maart terug als commissaris bij het retailbedrijf.

Het concern besteedde geen aandacht aan zijn vertrek. Blokkers functie is sinds 5 april in handen van Roland van Kralingen.

Casa

De topman wilde het NRC alleen laten weten dat zijn vertrek verband houdt met "drukke andere werkzaamheden". Het vertrokken familielid werkt ook voor de Belgische woonwinkelketen Casa, dat tot 2014 behoorde tot de portefeuille van het Blokker-concern. 

Blokker is de kleinzoon van oprichter Jacob Blokker. Sinds 2014 was hij commissaris bij de onderneming, en al veertig jaar opereerde hij als bestuurder bij het bedrijf.

Blokker is nu alleen nog als grootaandeelhouder gelieerd aan het familiebedrijf. Hij bezit 50 procent van de aandelen, de andere helft is in bezit van Els Blokker, de weduwe van Alberts broer Jaap.

Bart Smit

Blokker droeg bij het familiebedrijf de verantwoordelijkheid over de Belgische tak van het concern. Hier vallen ook formules als de Bart Smit, Xenox en Intertoys onder.  

Het concern heeft de wind sinds enkele jaren flink tegen. Zo boekte het bedrijf in 2015 een recordverlies van 52 miljoen euro. Het ondervond concurrentie van prijsvechters als de Action en online winkels als Bol.com.

Blokker Holding probeert hierop te reageren door Bart Smit op te laten gaan in Intertoys en de huishoudwinkels van Marskramer om te toveren tot Blokkers. Ook staat de Belgische speelgoedwinkel Maxi Toys nog te koop.