Beleggers op de effectenbeurzen in Europa hebben zich dinsdag laat in de handelsmiddag herpakt. De koersen werden opgestuwd door een plots optimistische stemming op Wall Street.

Beleggers waren echter vooral in afwachting van wat de centrale banken in de Verenigde Staten zullen besluiten over de rente. De toonaangevende AEX-index op het Damrak noteerde een groot deel van de dag een verlies rond de 2 procent doordat de kans op een Amerikaanse renteverlaging wel erg klein werd geacht.

Positieve impuls

Uiteindelijk sloot de graadmeter met een stijging van 5,15 punten, ofwel 1,5 procent, behoorlijk hoger op 357,44 punten door de positieve impuls uit New York. De FTSE-index in Londen steeg 1,2 procent. De CAC-index in Parijs sloot met bijna 0,8 procent winst. In Frankfurt kwam de DAX-index 1 procent hoger uit dan het slot van maandag.

Tussen de oren

Bankpresident Alan Greenspan en zijn collega's waren kort voor opening van Wall Street bijeengekomen. ,,De positieve stemming hierover nu is vooral gebaseerd op iets wat tussen de oren zit'', aldus een analist. ,,Maar wellicht wordt er nog wat aardigs gezegd door de Fed over de stand van de Amerikaanse economie. Bijvoorbeeld dat het helemaal niet zo slecht gaat of dat een renteverlaging gerechtvaardigd is.''

Euro

In de Europese valutahandel ging de euro met het herstel van de beurzen mee. De slotkoers bedroeg 0,9780 dollar tegen koersen onder de 0,9760 dollar rond het middaguur, maar tegenover het slot van maandag veranderde er niets. In pond sterling werd voor een euro 0,6390 pond betaald. Dat was 0,6395.