Slachterij Hilckmann moet een schadevergoeding betalen aan de gemeente Nijmegen. Dat oordeelde de rechtbank woensdag. De hoogte van de schadevergoeding is nog niet duidelijk, maar kan oplopen tot enkele miljoenen euro's.

Het geschil met de gemeente gaat over het verplaatsen van het bedrijf. Met de gemeente waren daar medio 2015 afspraken over gemaakt.

Er was door de gemeente ook miljoenen euro's overgemaakt om die verhuizing mogelijk te maken, maar het bedrijf verplaatste maar niet. Sterker nog: begin vorig jaar kondigde Hilckmann aan dat het ging sluiten en de verhuizing dus van de baan was. De 21 miljoen euro voor de verhuizing was toen echter al uitgegeven.

Hilckmann vindt dat zij door marktomstandigheden werd gedwongen te stoppen met het slachthuis. De rechtbank oordeelde echter dat dit onder het bedrijfsrisico valt.

Slachterij Hilckmann staat sinds 1977 op een perceel van de gemeente Nijmegen aan de Havenweg. De gemeente wilde daar woningen bouwen en na lange onderhandelingen hadden Hilckmann en de gemeente afspraken gemaakt over verplaatsing van de slachterij.