De centrale banken in de Verenigde Staten hebben besloten om geen wijzigingen aan te brengen in hun rentebeleid. Het belangrijkste tarief, de 'federal funds rate', blijft staan op 1,75 procent, nog altijd het laagste niveau sinds juli 1961.

Voorafgaand aan de reguliere vergadering van het monetaire beleidscomité van het Amerikaanse centralebankenstelsel was door analisten en economen ook niet verwacht dat de rente omlaag zou gaan.

Lagere rente

Het centralebankenstelsel liet dinsdag wel merken dat het een lagere rente overweegt. Volgens een verklaring is er nu meer risico op een verzwakking van de Amerikaanse economie dan op inflatiedruk.

Afgenomen groei

De centrale banken maken zich zorgen over de afgenomen economische groei in de VS, een trend die sinds dit voorjaar is ingezet en die wordt voortgezet door de zwakke financiële markten en de schandalen in het bedrijfsleven. De economische groei bedroeg in het eerste kwartaal nog maar 1,1 procent tegen 5 procent in de eerste drie maanden van dit jaar.

Op de borst

Beleggers lieten vorige week blijken te hopen op een renteverlaging die volgens hen noodzakelijk is om de Amerikaanse economie te stimuleren. De afgelopen dagen drong echter het besef door dat de Amerikaanse centrale banken de kaarten op de borst zouden houden.

Dow Jones verliest

Vorig jaar werd de rente in de VS al elf keer verlaagd, met in totaal 4,75 procentpunt. Op Wall Street reageerden beleggers amper op het rentebesluit. De Dow-Jonesindex bleef op licht verlies staan. De Nasdaq-index moest iets van haar winst prijsgeven. De twaalf leden van het monetaire beleidscomité besloten unaniem tot het aanhouden van het huidige renteniveau. Ze komen 24 september weer bijeen.