AMSTERDAM/NEW YORK - De effectenbeurzen hebben dinsdag wereldwijd fikse schade opgelopen. Over een breed front doken de koersen naar beneden, met forse verliezen op de belangrijkste beursgraadmeters tot gevolg.

Bekijk video

In Amsterdam moest de AEX-index maar liefst 3,24 procent inleveren op 462,57 punten. Parijs deed het nog slechter met een verlies van 3,82 procent, Frankfurt zat op iets lager verliesniveau als het Damrak.

De directe aanleiding van de verliezen van dinsdag lag in de lagere slotstanden van de Amerikaanse beurzen maandagavond. Vooral de technologiesector lag in de vuurlinie. De druk op de ICT-fondsen nam alleen maar toe toen elektronicaproducent Flextronics onverwacht een winstwaarschuwing presenteerde.

Het grootste probleem van de beurzen is momenteel de angst die veel beleggers in zijn greep houdt. De zorgen hebben bovendien niet alleen betrekking op economische ontwikkelingen, ook politieke en sociale onrust spelen een rol. Zo houdt de dreigende escalatie tussen Pakistan en India en de spanningen in het Midden-Oosten beleggers aan de kant. Analisten wijzen ook op de politieke instabiliteit in West-Europa, waar gevestigde politieke orde op haar nummer wordt gezet door partijen zoals Front National (Frankrijk) en LPF (Nederland).

Met de slotstand van dinsdag is het Damrak weer terug bij af. De AEX-index zit met 462 punten ver beneden de 483 punten op 10 september, de dag voor de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon.

De naweeën van de elfde september leken snel weggewerkt, in de eerste vier maanden van dit jaar waren er in Amsterdam zelfs drie aanvallen op de barrière van 530 punten. Maar sinds de laatse poging, eind april, is de AEX steeds verder weggezakt.

De aanblik van de beurzen mag dan weinig verheffend zijn, over de onderliggende trend zijn analisten opvallend eensgezind en positief. Die vertoont volgens hen immers onmiskenbaar een stijgende lijn. Alleen de signalen daartoe sijpelen wat langzaam door en weten de beleggers vooralsnog niet te overtuigen. En dat is niet verrassend.

'Climbing the wall of worry'

Amsterdam worstelt duidelijk met wat analisten noemen "climbing the wall of worry". De zorgen overheersen en beleggers hebben moeite daar tegen op te boksen, verklaart H. Hemmes, senior beleggingstrateeg van Iris, het onderzoeksinstituut van Rabobank en Robeco.

Een van de zorgen betreft de economische gegevens, vooral uit de Verenigde Staten, die met de regelmaat van de klok de wereld in worden geslingerd. "De winstcijfers van bedrijven moeten de opgaande lijn ondersteunen, willen ze bij de belegger doordringen. Zo ver zijn we nog niet."

Dollar

De afhankelijkheid van de ontwikkelingen in de VS blijkt ook uit de dollarkoers. Op het moment van de laatste AEX-aanval op de 530 punten kostte een dollar nog bijna 1,12 euro. Dinsdag was de Amerikaanse munteenheid in waarde teruggevallen tot minder dan 1,06 euro, een verlies van bijna 6 procent. Wordt de onder analisten gehanteerde stelregel toegepast dat een 1 procent lagere dollar resulteert in een 0,6 procent lagere AEX, dan had enkel het dollareffect een terugval tot 496 punten opgeleverd.

Het niveau van rond de 470 punten betekent echter een verlies van 11 procent ten opzichte van eind april. Dat extra verlies komt voor rekening van een breed scala van zorgen, variërend van politieke en sociale instabiliteit tot onzekerheid over economisch herstel.