DETROIT - Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) ontslaat ongeveer 8000 werknemers bij zijn vestigingen in de Verenigde Staten. Dat is 7 procent van het totale personeelsbestand van GM, aldus topman Rick Wagoner maandag.

Het is het vierde jaar op rij dat er in de VS banen verdwijnen bij GM. De afvloeiing verloopt binnen een periode van een jaar door vervroegde pensionering en natuurlijk verloop van werknemers.

Volgens Wagoner is de ontslagronde nodig omdat het bedrijf door hoge ziekte- en pensioenkosten financiële problemen heeft. GM heeft ongeveer 153.000 vaste en tijdelijke werknemers in dienst. General Motors is de grootste producent van auto's ter wereld.

Wagoner zei verder dat GM mogelijk niet de beoogde doelstelling van tien dollar (7,7 euro) winst per aandeel zal halen in 2006. De winst zou te veel gedrukt worden door personeelskosten.

Het Amerikaanse concern maakte kortgeleden bekend in Europa ongeveer 12.000 werknemers te willen laten afvloeien om de activiteiten weer winstgevend te maken. De meeste banen verdwijnen bij de Opel-fabrieken in Duitsland.

GM heeft in Europa ongeveer 60.000 mensen werken, van wie 33.000 bij Opel. Het bedrijf zit verder in Groot-Brittannië met het merk Vauxhall. Ook het Zweedse Saab is eigendom van de Amerikaanse autoproducent.