AMSTERDAM - Een 'rollerbank' moet binnenkort voorkomen dat automobilisten van een pompstation wegrijden zonder te betalen. Het bedrijf Emba Techniek test de rollerbank momenteel, volgende maand wordt de methode volgens De Telegraaf officieel gepresenteerd.

Bij de uitrit van een pompstation moet een drempel komen met rollers erop. De rollers moeten de voorwielen van een auto laten ronddraaien zonder dat deze vooruit komt. De auto kan dus niet wegrijden maar wordt ook niet beschadigd door deze methode. Hij botst namelijk nergens tegenop.

Brancheorganisatie Bovag heeft positief gereageerd. De organisatie is wel bang voor de kosten van het nieuwe systeem. Die worden mogelijk doorberekend aan de klanten van een pompstation. Bovag heeft voorlopig liever dat de werknemers van het station het kenteken noteren en de deurwaarder vervolgens de gederfde inkomsten int.

De pompbediende moet de rollers direct aanzetten wanneer hij een automobilist ziet die zonder te betalen weg wil rijden. 'Zwart tanken' is in 2004 met een derde teruggebracht, van twaalf naar acht miljoen euro. Dat komt omdat doorrijders standaard een aanmaning ontvangen van de deurwaarder. Van notoire wanbetalers wordt een databank aangelegd, schrijft De Telegraaf.