DEN BOSCH - Energiebedrijf Essent zou een deel van zijn distributienetwerken willen verkopen. Dan moet minister Brinkhorst van Economische Zaken wel afzien van het voornemen de stroombedrijven te splitsen. Dat heeft Essents president-commissaris H. Pennings gezegd in een maandag gepubliceerd interview in Het Financieele Dagblad.

Brinkhorst wil de energiebedrijven opslitsen in netwerk- en een productie- annex leveringsbedrijf. Volgens hem bevordert splitsing eerlijke concurrentie en dient de belangen van de consument.

Splitsing

De energiebedrijven zien niets in een splitsing. Zij vrezen inkomstenverlies en extra kosten maar hebben Brinkhorst niet op andere gedachten kunnen brengen. De minister heeft steun van een meerderheid van de Tweede Kamer en komt waarschijnlijk volgende maand met een wetsvoorstel om de splitsing af te dwingen.

In het gesprek met het FD dreigt Pennings met een gang naar de rechter. ,,Er zitten zoveel juridische haken en ogen aan gedwongen splitsen.''

Een langdurige juridische controverse zou volgens Pennings kunnen worden voorkomen als energiebedrijven slechts een minderheidsbelang van hun distributienetwerken verkopen. De president-commissaris denkt daarbij aan een institutionele investeerder met bijzondere rechten.

Dan behoudt Essent het merendeel van het economisch eigendom van de netten maar draagt het bedrijf een belangrijk deel van de juridische zeggenschap over, aldus Pennings.