AMSTERDAM - De president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, heeft er alle vertrouwen in dat de consumentenuitgaven weer zullen toenemen. In een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad van zaterdag zei hij dat er voldoende signalen zijn die wijzen op herstel van de economie.

Wellink wijst erop dat de Nederlandse economie het afgelopen jaar tussen 1,25 en 1,5 procent groeide. Dat cijfer is beter dan verwacht, zeker na de recessie van 2003. Dit jaar zal de groei vermoedelijk uitkomen op 1,7 procent, aldus de president.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid daalt voor het eerst in jaren niet meer en ook daar gaat een positieve impuls van uit voor de consument. Wellink verwacht dat Nederland extra zal profiteren van de groeiende handel op de wereldmarkt. De laatste drie maanden van 2004 groeide de export ondanks de dure euro met 8 procent.

Wellink klaagde bij eerdere interviews over de somberheid die bij de Nederlandse consumenten leeft. Ondanks een goed gevulde spaarpot en de aantrekkende economie houden zij de hand op de knip en kijken ze negatiever tegen de economische ontwikkeling aan dan de inwoners van de buurlanden.

"Ons gevoel is dat de Nederlander negatiever is. Over het waarom breek ik me al jaren het hoofd. Misschien is het een tegenreactie op het enorme optimisme in de jaren negentig. Toen sloegen we te ver door. Nu slaan we weer door'', zegt Welling in het AD.