Kredietbeoordelaar Fitch blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Ons land houdt het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA) van het ratingbureau.

Bovendien zijn de vooruitzichten stabiel, liet de firma vrijdag weten. 

Nederland heeft volgens Fitch een sterke investeringspositie die wordt ondersteund door het overschot op lopende rekeningen. Dat overschot bedraagt al sinds 2011 meer dan 9 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Fitch verwacht dat de economische groei dit jaar, net als in 2016, op 2,2 procent uitkomt en volgend jaar op 1,8 procent. Op de lange termijn verwacht de kredietbeoordelaar een economische groei van 1,4 procent.

Het begrotingsoverschot van de overheid schat de firma voor dit jaar in op 0,8 procent van het bbp en voor 2018 op 0,5 procent.

Binnenlandse vraag 

Nederland laat meer goede indicatoren zien, volgens Fitch. De binnenlandse vraag trekt aan en de werkloosheid daalt sneller dan verwacht. Op politiek gebied zien de analisten uitdagingen, maar er worden geen grote veranderingen op economisch of fiscaal gebied verwacht.

Grootste risico is een daling van de export vanwege bijvoorbeeld het Britse vertrek uit de Europese Unie en de sterke band die de Nederlandse economie met het Verenigd Koninkrijk heeft.