AMSTERDAM - Een lagere dollarkoers en een gebrek aan vertrouwen in de geloofwaardigheid van het bedrijfsleven zorgden dindagochtend voor dalende koersen op alle Europese beurzen. Vooral de technologiesector had het in navolging van het ruim 3 procent lagere slot van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq zwaar te verduren.

Bekijk video

De graadmeter van de beurs in Amsterdam, de AEX-index, moest vlak na de opening al direct ruim 1 procent terug, na maandag de laagste stand van het jaar te hebben bereikt. Daar bleef het niet bij. Rond het middaguur noteerde de AEX 467,21, nog eens 10,84 punten of 2,3 procent lager.

Het overgrote deel van de 25 hoofdfondsen kon zijn hoofd niet boven water houden. Het failliete KPNQwest bleef op een verlies van iets meer dan 22 procent hangen. Maar ook Getronics, Philips en CMG moesten fors inleveren.

Aegon en ING

Zwaargewichten als Aegon en ING waren ook uit de gratie. Aegon zakte 3,25 procent op 22,04 euro. Dat heeft volgens een analist alles te maken met de lagere dollarkoers. "De verzekeraar rekent met een eurokoers van 91 dollarcent", weet hij. Als de dollar goedkoper wordt, vertaalt dat zich volgens hem in een lagere winst.

Aegon haalt meer dan de helft van zijn inkomsten uit de Verenigde Staten. Ook ING heeft veel verzekeringen in Amerika lopen, wat een koersverlies van 3,45 procent opleverde op 27,11 euro. Supermarktketen Ahold, eveneens erg actief in de VS, daalde 3 procent op 22,20 euro.

Over het algemeen bleef de schade bij de defensieve waarden beperkt. Maar alleen Hagemeijer wist een winstje te boeken, van 0,2 procent op 21 euro.

Midkap

De Midkap-index verloor met 6,67 punten op 487,23 iets minder terrein. Laurus steeg met 12 eurocent naar 1,60. De supermarkteigenaar maakte bekend een belangrijk document te hebben ondertekend met het Franse Casino om de overname van een belang in het noodlijdende bedrijf mogelijk te maken.

In de rest van Europa was de malaise ook zichtbaar. De CAC-index in Parijs stond zelfs meer dan 3 procent lager. De DAX-index in Frankfurt viel 2,15 procent naar beneden.

Voor de beurs in Londen was er nog weinig aan de hand. De beursvloer bleef voor de tweede achtereenvolgende dag gesloten vanwege de festiviteiten rond het jubileum van koningin Elizabeth. Nokia voerde in Europa de techmalaise aan, maar ook andere sectoren, zoals de 'financials', deden het slecht. De Europese autosector leed onder teruglopende verkopen in de Verenigde Staten.

Euro

Het wantrouwen tegen de dollar vertaalde zich in een flinke sprong voor de euro. De euro kostte tegen het middaguur 0,9440 dollar tegen 0,9385 aan het slot op maandag. De munteenheid steeg in pond sterling van 0,6420 naar 0,6440 pond.

Ook goud blijkt een veilige haven in deze periode van economische onzekerheid en spanningen in het Midden-Oosten en tussen Pakistan en India. Voor een ounce goud (31,1 gram) werd al dollar betaald.