Vertegenwoordigers van het personeel van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben protest aangetekend tegen de benoeming van een nieuwe beleidsmaker voor president Mario Draghi.

Dit meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van documenten die door de vertegenwoordigers zijn ingediend. Bij het personeel zou het gevoel leven dat de ECB de eigen regels heeft overtreden.

In het document wordt geprotesteerd tegen het naar verluidt slecht functionerende benoemingsproces bij de ECB. Er zou een schijn van bevoordeling en een gebrek aan transparantie zijn ontstaan. Eerdere protesten zorgden ervoor dat vijf aanstellingen werden geschrapt.

Methode 

De kwalificaties van de betrokken beleidsmaker staan niet ter discussie, maar men heeft twijfels bij de methode om posities te vullen. In dit geval werd de beleidsmaker gekozen door het bestuur van de ECB. Een recruteringsproces waar andere kandidaten zich konden aanmelden ontbrak.

Vaak worden adviseurs zo gekozen, maar volgens het protest mag dit helemaal niet volgens de regels van de ECB zelf.

De centrale bank moet binnen twee maanden reageren op het protest. Daarna kan de gang naar het Europese Hof van Justitie worden gemaakt.