Deutsche Bank heeft in het eerste kwartaal ruim twee keer meer winst geboekt dan een jaar eerder. De grootste bank van Duitsland had daarbij vooral baat van bezuinigingen.

De nettowinst van Deutsche Bank kwam vorig kwartaal uit op 575 miljoen euro, tegen 236 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016.

De totale opbrengsten van de bank zakten met 9 procent naar 7,3 miljard euro. De winst overtrof daarmee de verwachtingen van de analisten, terwijl de opbrengsten juist wat tegenvielen.

Topman John Cryan stelde dat de bezuinigingen bij Deutsche Bank hun vruchten beginnen af te werpen. ''We hebben een stevige basis gelegd waarmee we weer goede resultaten kunnen halen'', concludeerde hij.

Juridische beslommeringen 

Deutsche Bank stond afgelopen jaar zwaar onder druk door grote zorgen over de toekomstperspectieven van de bank. Zo zadelden juridische beslommeringen de bank twee jaar achter elkaar op met miljardenverliezen en leek de kapitaalbasis lange tijd onvoldoende om die last te kunnen dragen. Eerder deze maand wist Deutsche Bank zijn buffers echter verder te verstevigen.

Daarmee is de bank nog niet klaar met het oppoetsen van de gehavende balans. Een gedeeltelijke verkoop van de afdeling vermogensbeheer, waarschijnlijk via een beursgang, moet ergens in de komende twee jaar nog eens zo'n 2 miljard euro opleveren.