Het kabinet verwacht binnen een maand meer duidelijkheid te kunnen geven over eventuele maatregelen om Nederlandse bedrijven te beschermen tegen ongewenste overnames.

Dat stelt minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag. De stappen zouden zich kunnen richten op alle bedrijven, maar ook uitsluitend op ondernemingen waarbij de nationale veiligheid in het geding kan zijn.

De regering weegt daarbij ook de voorstellen vanuit het bedrijfsleven, bijvoorbeeld of een afkoelingsperiode gewenst is na een aanbod van een buitenlands bedrijf om een Nederlandse onderneming te kopen. Zo'n periode zou een half jaar kunnen duren, maar ook drie jaar.

Kamp benadrukt dat het in de eerste plaats de taak van een bedrijf zelf is om te zorgen voor een beschermingsconstructie tegen overnames.

Maar niet alle bedrijven hebben zo'n constructie. Eenmaal doelwit van overname, blijkt het niet altijd gemakkelijk om alsnog zo'n constructie op te zetten. De overheid bekijkt nu of het wenselijk is om met aanvullende maatregelen te komen, aldus Kamp.

De minister deed zijn uitlatingen op het moment dat het Amerikaanse PPG Industries het Nederlandse AkzoNobel wil overnemen. De VVD'er wijst op het belang van grote Nederlandse multinationals voor de Nederlandse economie.