Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken houdt een voorkeur voor een onafhankelijk AkzoNobel. 

Dat zei hij dinsdag tegen nieuwszender BNR.

''Of het bod nou hoger of lager is, het maakt mijn standpunt niet anders'', zei Kamp over het nieuwe bod van PPG Industries.

"Het is belangrijk dat grote Nederlandse multinationals vanuit Nederland geleid blijven. Het is goed dat de leiding van AkzoNobel van plan is zelfstandig te blijven'', voegde hij onder meer toe.

Kamp reageerde op het verhoogde overnamevoorstel van het Amerikaanse PPG Industries op het verf- en chemiebedrijf, dat momenteel wordt bekeken door het bestuur van Akzo.

Hoger bod

PPG Industries legde maandag een bod van 96,75 euro per aandeel AkzoNobel op tafel, 6,75 euro per aandeel meer dan het laatste bod op 22 maart. Daarbij gaat het om 61,50 euro in contanten en de rest in aandelen PPG. Het bedrijf waardeert zijn Nederlandse branchegenoot hiermee op 26,9 miljard euro.

AkzoNobel heeft in een reactie laten weten opnieuw een "ongevraagd bod" te hebben ontvangen. Het bestuur en de raad van toezicht zullen het voorstel zorgvuldig beoordelen en overwegen.

Dinsdagmiddag houdt het bedrijf een algemene aandeelhoudersvergadering. Meerdere aandeelhouders dringen er bij het bedrijf op aan om toch met PPG aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.