De voormalige Imtech-bestuurders René van der Bruggen en Boudewijn Gerner hoeven de hoge boetes die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder aan hen oplegde, toch niet te betalen. 

De rechter in Rotterdam heeft de boetes van de toezichthouder maandag herroepen.

De AFM bestrafte de topmannen van het failliet gegane installatiebedrijf eind 2015 met geldstraffen ter waarde van in totaal 2,35 miljoen euro.

Van der Bruggen en Gerner zouden beleggers niet goed genoeg hebben geïnformeerd over de financiering van een project in Polen. Imtech zou daar een enorm pretpark helpen bouwen, maar met de klus bleek achteraf van alles mis te zijn.

Volgens de rechter hadden de bestuurders de ontbrekende informatie echter alleen moeten delen als aan hen zonder meer duidelijk was dat er problemen speelden bij het project. Dat heeft de AFM onvoldoende aangetoond, zo staat in de uitspraak.

Ook heeft Imtech volgens de rechter destijds geen informatie verspreid waarvan een onjuist of misleidend signaal uitging.

Bankroet

De miskleun in Polen bleek de opmaat tot een groot boekhoudschandaal waaraan Imtech in de zomer van 2015 ten onder ging. Van der Bruggen vertrok al in april 2013 bij Imtech, hij ging met pensioen. Gerner stapte begin 2013 op bij de onderneming. Hij was daarna nog wel een tijdje als adviseur aan het bedrijf verbonden.

Het bankroet van Imtech was een van de grootste Nederlandse faillissementen ooit. Duitse bestuurders van het bedrijf zijn wegens de fraude, die zich vooral in Duitsland afspeelde, zelfs tot gevangenisstraf veroordeeld. Curatoren hebben nog wel veel activiteiten van Imtech kunnen verkopen, waardoor een groot deel van de werkgelegenheid behouden is gebleven.