BRUSSEL - De Nederlandse banken zijn de hardste groeiers onder de spaarbanken in België. De relatieve nieuwkomer Rabobank staat aan kop met een toename van 122 procent in 2004. Bij de grotere banken in België springt ING eruit met een groei van bijna 18 procent.

De spaarbanken in België groeiden gemiddeld 12 procent tot een recordbedrag aan spaargeld van ongeveer 150 miljard euro. Het overzicht is woensdag gepubliceerd door de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

De Rabobank bevestigt het extreme groeicijfer. "We werken in België als internetbank. Zonder de kantoren kunnen we een relatief hoge rente bieden. Dat begint als een magneet te werken", aldus een woordvoerder.

De bank telt nu 670 miljoen op de rekeningen van 25.000 spaarders. Dagelijks meldden zich tweehonderd tot driehonderd nieuwe klanten aan. Het Belgisch-Nederlandse Fortis is marktleider in België met 41,9 miljard euro aan ingelegd spaargeld.

De toename aan spaargeld komt mede doordat Belgen huiverig zijn voor de beurs. Velen leden grote verliezen bij de koersdalingen van de laatste jaren. Daardoor lopen ze nu wel een enorme koerswinst mis. De belangrijkste aandelen op de beurs in Brussel stegen in 2004 gemiddeld 30 procent.