Jumbo wil niet langer een cao met de vakbonden afsluiten. De supermarktketen gaat een eigen arbeidsvoorwaardenregeling opzetten met de ondernemingsraad (or), meldt het bedrijf maandag.

"Nog voordat de onderhandelingen goed en wel waren gestart, zijn FNV en CNV van tafel weggelopen om vervolgens niet meer terug te keren", laat bestuursvoorzitter Frits van Eerd maandag weten.

"Vanaf eind maart proberen wij de vakbonden weer aan tafel te krijgen, maar onze uitnodigingen werden stelselmatig afgewezen zonder duidelijke reden", aldus Van Eerd.

Jumbo is teleurgesteld in de vakbonden en zegt geen vertrouwen meer te hebben in een verdere samenwerking. De FNV beraadt zich nog op een reactie.

Staken

In de distributiecentra van Jumbo werd vlak voor Pasen gestaakt. Het bedrijf probeerde de acties nog via een kort geding te laten verbieden. Maar daar wilde de rechter in Utrecht niet in meegaan.

In de nieuwe regeling houdt Jumbo vast aan de eerder aangekondigde loonsverhoging van 1,5 procent per 1 april. Ruimte voor een eventuele verdere loonsverhoging, met terugwerkende kracht vanaf 1 april, hangt volgens Jumbo af van de afspraken die elders in de sector worden gemaakt.

De bonden eisen een loonsverhoging van 2,5 procent en lagere werkdruk.

Dictaat

De FNV heeft geen goed woord voor de actie van Jumbo over. "Het is overduidelijk dat ook dit dictaat van Frits van Eerd zelf komt. Hij duldt geen tegenspraak, niet van zijn werknemers en al zeker niet van de bonden", zegt FNV-bestuurder Debbie van Leiden.

Volgens Van Leiden toont de Jumbo-topman totaal geen respect voor de standpunten en belangen van de werknemers in de distributiecentra.

volgens CNV Vakmensen-bestuurder Pien Zijlsta zet Jumbo de klok hiermee ruim een eeuw terug. "Alle macht bij de directeur en schijnkracht bij de or. Die mag vinden wat ze wil en als het niet bevalt is dáár het gat van de deur", reageert Zijlstra.

De acties op het distributiecentra gaan wat de bonden betreft door.