AMSTERDAM - Moderne, goede kantoorruimte wordt steeds schaarser. Er wordt weinig nieuwbouw gepleegd en de verhuizende gebruikers laten verouderde panden achter. Een miljoen vierkante meter kantoren voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. De omvang van dit "kansloze aanbod" kan voor het einde van het decennium verdubbelen, zo zegt de makelaars- en adviesorganisatie DTZ Zadelhoff in haar jaarlijkse rapport Cijfers in Perspectief.

Deze miljoen vierkante meter vormt 15 procent van het aanbod in ons land. Er werd 1,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte verhuurd. Dat is weliswaar 15 procent minder dan in 2003, maar gezien de omstandigheden toch een redelijk niveau. In enkele regio's was vorig jaar een voorzichtige toename van de behoefte voelbaar.

DTZ Zadelhoff vindt het van belang dat een fors deel van de oude kantoren van de markt verdwijnt. Daarnaast pleit zij voor nieuwbouw aan de bovenkant van de markt. Dat is waarschijnlijk al over een jaar of twee van essentieel belang.

De opname van bedrijfsruimte ging vorig jaar met 3 procent omhoog naar twee miljoen vierkante meter. Vooral grote projecten voor logistiek (transport en opslag) vonden gretig aftrek. Eind vorig jaar stond er 7,5 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte te koop of te huur.

De winkelmarkt verruimde verder. De opname van winkelvastgoed op de vrije markt bleef nagenoeg gelijk op 700.000 vierkante meter. De vraag is vooral afkomstig van uitbreidende winkelketens, veelal landelijk actieve filiaalbedrijven in kleding, persoonlijke verzorging, consumentenelektronica en levensmiddelen. Het aanbod van winkelruimte steeg tot een nieuw recordniveau van meer dan een miljoen vierkante meter.

Beleggers in vastgoed werden minder actief, omdat er een schaarste is aan goed vastgoed. Het belegde volume kwam in 2004 met 3,7 miljard euro voor het eerst sinds vijf jaar onder de 4 miljard euro.