Van een directe verlaging van de benzineprijs zal geen sprake zijn

DEN HAAG - Benzine wordt aan de pomp niet goedkoper. De beoogde coalitiepartners CDA, LPF en VVD zijn weliswaar van plan het 'Kwartje van Kok' terug te sluizen naar de automobilisten, maar van een directe verlaging van de benzineprijs zal geen sprake zijn.

Het Kwartje van Kok dateert uit 1991. Op voorstel van toenmalig minister van Financiën Kok werd de accijns op een liter benzine met cent verhoogd om de Rijksfinanciën gezond te maken en investeringen in wegen en openbaar vervoer mogelijk te maken.

Het kwartje lag de afgelopen jaren onder vuur. Het CDA wilde er vanaf en de VVD eigenlijk ook wel. Voor de LPF is het afschaffen een van de belangrijkste programmapunten.

De onderhandelaars Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) zijn van plan automobilisten de 25 cent via een omweg terug te geven, dus niet door een verlaging van de accijns. Dat zou kunnen door de motorrijtuigenbelasting en de aanschafbelasting op personenauto's en motorrijwielen (BPM) te verlagen of door te investeren in nieuwe wegen.

Teruggeven

De vraag is of het Rijk het bedrag dat het jaarlijks door het kwartje incasseert ook elk jaar helemaal weer teruggeeft in de vorm van belastingverlaging en meer asfalt. Het aanleggen van een nieuwe weg is bijvoorbeeld een eenmalige uitgave, terwijl de schatkist de extra accijns elk jaar binnenkrijgt.

Of de plannen doorgaan hangt af van de financiële ruimte, want het kwartje levert de Staat jaarlijks ongeveer 800 miljoen euro op. Daarover ontstaat de komende week duidelijkheid.

/LINK
kwartje van Kok moet weg
Discussie kwartje van Kok

/ECONOMIELPF: automobilist krijgt Kwartje van Kok terug