DEN HAAG - De ANWB heeft vorig jaar 114.000 leden verloren. Niet eerder zegden zoveel mensen hun lidmaatschap op. "De ANWB is in zwaar weer terecht gekomen. Echt zwaar weer", zei directeur G. van Woerkom dinsdag in zijn nieuwjaarsboodschap tegen zijn medewerkers.

Sinds de oprichting bleef de toeristenbond groeien, met enkele uitzonderingen daargelaten. In 1899 raakte de bond duizend leden kwijt. In 1983 liepen 45.000 mensen weg. Volgens Van Woerkom lag dat aan de economische recessie die de jaren 80 trof.

Concurrent

De directeur verklaart het recente verlies met de vergrijzing en hij stelt dat automobilisten op een andere manier naar pech kijken. Zij denken dat auto's tegenwoordig zo goed zijn, dat de Wegenwacht overbodig is. Bovendien vertrokken vorig jaar 65.605 mensen met een ANWB-lidmaatschap naar concurrent Route Mobiel.

Werkgelegenheid

"We houden er rekening mee dat we in 2005 opnieuw leden verliezen. In de begroting gaan we uit van 90.000. We mogen ons dus gerust zorgen maken, ook over de werkgelegenheid", schetste hij een somber beeld. "Inmiddels is het zwaar weer: harde tot stormachtige wind. De stormbal is gehesen. Hier en daar loopt het water over de dijk."