AALSMEER - De omzet van Bloemenveiling Aalsmeer is vorig jaar met 2 procent gegroeid naar 1,63 miljard euro. Er werden vooral meer kamer- en tuinplanten verhandeld door de coöperatie van kwekers. In dit segment steeg de omzet met ruim 3 procent ten opzichte van 2003. Bij de snijplanten was sprake van een omzetgroei van 1,5 procent.

De bloemenveiling stelde dinsdag ook voor 2005 in te zetten op een groei van 2 procent. "Dat is onder de huidige marktomstandigheden een uitdaging", aldus directievoorzitter P. Smits. Daarbij werd gewezen op toenemende concurrentie in de branche, de achterblijvende economie en de dure euro ten opzichte van de dollar. Bovendien staat het rendement van de kwekers onder druk door hoge energieprijzen en arbeidskosten.

Reorganisatie

De veiling in Aalsmeer hoopt de moeilijke marktomstandigheden opgevangen te hebben met een reorganisatie, waardoor het aantal werknemers de afgelopen maanden met circa honderd is gedaald tot ruim 1900. Door de verlaging van de kosten, rekent de bloemenveiling ook op een verbetering van de resultaten.

Lage kosten

Draaide de coöperatie volgens een woordvoerster in 2004 na aftrek van de reorganisatiekosten nog een winst van ongeveer 1 miljoen euro, in 2005 wordt dat naar verwachting 2,9 miljoen euro. "Maar winst maken is voor een coöperatie niet zo belangrijk. Wij proberen voor onze leden vooral de kosten zo laag mogelijk houden", aldus de zegsvrouw van de veiling.