Acht ondernemingen die voorkomen in de Panama Papers staan onder het lichte toezichtsregime van de Belastingdienst.

Dagblad Trouw schrijft dat vrijdag op basis van antwoorden van het ministerie van Financiën op vragen van onderzoeksplatform Investico.

Als bedrijven onder deze lichtere toezichtsvorm vallen, het zogenoemde horizontaal toezicht, moeten ze eerder en meer informatie geven, maar krijgen ze niet meer of minder te maken met controles.

Aanslagen

Er zijn voor ongeveer 1,5 miljoen euro aan aanslagen opgelegd door de informatie over belastingconstructies van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca. In een instantie ging het om een bedrag van 1 miljoen euro.

De Panama Papers omvatten zo'n elf miljoen documenten over hoe ondernemingen en particulieren met behulp van Mossack Fonseca vermogen en inkomen uit het zicht van belastingdiensten probeerden te houden. In tientallen landen bleken bekende en onbekende personen en bedrijven belastingconstructies te hebben opgezet. 

Belastingplichtigen 

De Belastingdienst heeft 411 belastingplichtigen gevonden in de Panama Papers. Hiervan gaat het in 60 procent van de gevallen om mkb-ondernemingen, 25 procent is een particulier en 15 procent van de belastingplichtigen is een groot bedrijf.

Er zijn brieven gestuurd naar 194 belastingplichtigen waarop 105 reacties kwamen. In veel gevallen werd gemeld dat een echte belastingconstructie nooit werd opgezet.