De Chinese autofabrikant GAC Motor overweegt de naam van het belangrijkste automerk van het bedrijf, Trumpchi, aan te passen.

Het concern wil ook in de Verenigde Staten actief worden en de naam zou dan wel eens kunnen afleiden van de auto's, denken bestuurders. De gelijkenis met de naam van de Amerikaanse president Donald Trump was volkomen onbedoeld, zegt de onderneming.

"We zagen dat mensen hierom moesten lachen en foto's namen van alleen dit detail en het ook op Facebook en andere websites plaatsten", vertelt Zhang Fan, ontwerpdirecteur bij GAC Motor, aan persbureau Reuters. "Toen we al deze feedback lazen, realiseerden we ons dat het misschien geen goede reclame was voor het merk."

Chinese afkomst 

De naam Trumpchi lijkt op het Chinese woord Chuanqi, wat vertaald wordt als legendarisch. Voor de Amerikaanse markt moest het woord 'trump' staan voor het beste en 'chi' voor de Chinese afkomst, vertelt Zhang.

"We wisten niet dat hij president zou worden", zei Feng Xingya, president van GAC Group tijdens een autoshow in Shanghai. "En in het begin dacht ik: waarom de naam veranderen? Het is de president die Amerikanen hebben gekozen. Dit moet goed zijn toch? Maar in de Verenigde Staten is het verzet (tegen de president, red.) groot."

De automaker, de op vijf na grootste in China, verwacht in 2019 auto's te gaan verkopen in de Verenigde Staten.