AMSTERDAM - Het was maandag een saaie dag op de effectenbeurs in Amsterdam. Toch kwam er een record op de borden: de laagste stand van de AEX-index van dit jaar. De toonaangevende graadmeter daalde met 6,5 punten (1,3 procent) tot 478,05. Het vorige diepterecord lag op 478,34 punten, de slotstand van op 22 februari.


Bekijk de video

Amsterdam deed het slechter dan de andere beurzen in Europa. Parijs sloot 1,1 procent lager en in Zürich en Madrid zakten de koersen met respectievelijk 0,4 en 0,6 procent. Frankfurt eindigde op een verlies van 1,5 procent. Londen is maandag en dinsdag gesloten wegens het 50-jarig jubileum van de Britse vorstin.

Het nieuwe record kwam tot stand bij een handel die door een handelaar werd getypeerd als "ragdun". Dit had volgens hem vooral te maken met het feit dat de beurs van Londen dicht was. Hierdoor bleven veel institutionele beleggers weg.

Heineken

Van de 25 hoofdfondsen was er maar één die met koerswinst afsloot. Dat was bierbrouwer Heineken, met een plus van 0,2 procent op 46,13 euro. Het is mogelijk dat het zonnige weer van de afgelopen dagen invloed had, aldus een handelaar. Een oude beurswijsheid luidt: Goed weer, is goed voor Heineken.

KPNQwest

Twee hoofdfondsen eindigden neutraal. Dat waren handelsbedrijf Buhrmann en Unilever. De grootste, gedoodverfde verliezer was KPNQwest. De failliete onderneming daalde 71 procent tot 0,09 euro. Het aandeel verdwijnt donderdag uit de AEX-index.

Het negatieve sentiment rond de technologiesector vertaalde zich op de Amsterdamse beurs in forse verliezen voor de chipfondsen Philips (-3,6 procent op 32,15 euro) en ASML (-5,2 procent op 19,40 euro).

MidKap

De MidKap deed het beter dan de grote broer AEX. Het verlies van de index van middelgrote fondsen bleef beperkt tot 0,07 procent op ,90 punten. Hier was Versatel de grootste verliezer, een min van ,3 procent op 0,30 euro. Omdat het datacommunicatiebedrijf wegens een negatief eigen vermogen al sinds 5 maart op het zogenoemde strafbankje zit, wordt het aandeel komende woensdag uit de MidKap gehaald.

Laurus

De lijst van winnaars werd in de MidKap aangevoerd door Laurus. Het supermarktconcern won 7,3 procent op het kennelijke vertrouwen dat de deal met het Franse Casino snel definitief wordt.

Dat Amsterdam het slechter deed dan de overige beurzen in Europa komt volgens een handelaar door de dollar die onder druk staat. De Nederlandse beurs heeft veelal het meest te lijden van een lagere dollar wegens het grote aantal hier genoteerde 'internationals', zei hij.

De euro steeg in de Europese valutahandel van 0,9330 dollar op vrijdag naar 0,9385. De handel was dun bij gebrek aan impulsen uit Londen, maar toen de Amerikaanse beurzen hun deuren openden, kwam er druk op de dollar te staan. Volgens handelaren zijn investeerders nerveus door de oorlogsdreiging tussen India en Pakistan. Tegenover het pond sterling steeg de euro van 0,6380 naar ,6420 pond.