Duitsland heeft kritiek op het grote handelsoverschot van het land van de hand gewezen. De Duitse regering kan niet voorkomen dat er zoveel vraag is naar Duitse producten.

Dit vertelde Brigitte Zypries, de Duitse economieminister, in een interview met de Duitse krant Bild. Zypries deed de uitspraken voorafgaand aan vergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington.

Zypries verklaarde dat de Duitse overheid maar een beperkte invloed heeft op het handelsoverschot dat vorig jaar een record van maar liefst 252 miljard euro bereikte.

Dit weekend bekritiseerde de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron dit overschot. Volgens de politicus zou het beschadigend zijn voor de Europese economie. Hij riep de Duitse regering op hervormingen door te voeren, hoewel hij ook benadrukte dat ook Frankrijk stappen moeten zetten met economische hervormingen.

"Onze bedrijven produceren machines en onderdelen van hoge kwaliteit die klanten in het buitenland graag kopen. We hoeven niet onze excuses hiervoor aan te bieden", aldus Zypries. Verder wees ze ook naar maatregelen zoals het invoeren van een minimumloon, belastingverlagingen en hogere investeringen om het handelsoverschot te verlagen.